Grădini verticale, cerbi lopatari și lebede – noile atracții ale Grădinii Botanice Jibou

Divertisment

Grădini verticale din plante cu frunze decorative de diferite culori, pui de cerb lopătar și lebede, precum și un acvariu în care copiii își vor putea încerca pe viu modul cum se hrănesc peștii sanitari sunt noile atracții pe care Grădina Botanică Jibou le-a pregătit în acest an pentru vizitatorii săi.

Grădinile verticale sunt amenajate de specialiștii grădinii botanice pentru al doilea an consecutiv, fiind vorba de un schelet metalic cu pătrate de dimensiunea de 60 pe 60 de centimetri ce susține un strat subțire de sol în care cresc plante ornamentale de mici dimensiuni cu frunze divers colorate, totul fiind o metodă ingenioasă și spectaculoasă de mascare a toaletei din incintă. 

„Și anul acesta Grădina Botanică din Jibou a amenajat acele grădini verticale pe același sistem tehnic ca și în anul trecut. Ce am încercat să facem anul acesta mai deosebit a fost să nu mai folosim modele geometrice pătrate cu frunze în diferite culori, ci să încercăm ca fiecare plantă din pătrat să fie ca un pixel al unei fotografii pentru a realiza un model mai interesant. Faptul că avem patru culori de plante decorative prin frunze îți permite să creezi diferite aranjamente, modele geometrice interesante. Totul funcționează foarte bine, plantele se simt bine. Sistemul acesta de creștere sub formă de grădină verticală pe care specialiștii noștri l-au creat și gândit merge foarte bine, astfel încât nu avem probleme nici cu seceta, nici cu adaptarea plantelor în regim vertical. Este, tehnic, o realizare foarte interesantă”, a declarat vineri pentru AGERPRES Cosmin Sicora, directorul Centrului de Cercetări Biologice în cadrul căruia funcționează Grădina Botanică Jibou. 

Potrivit acestuia, soluția amenajărilor verticale cu plante decorative poate fi utilizată la orice clădire, atât în interior, cât mai ales la exterior.

„Plantele cresc într-un strat de pământ de 10 centimetri grosime, iar udarea se face prin tije de picurare. Este un sistem viabil, atât pentru exterior, cât și pentru interior. Poate la interior pătratele să fie de dimensiuni mai mici. Aici sunt 60 pe 60 de centimetri, dar se poate merge și la 30 pe 30 de centimetri. Este un cadrul metalic în interiorul căruia se află un geotextil, un material folosit în cultura plantelor, la care se adaugă substratul organic de turbă și sol de care plantele au nevoie și în care se introdus și țevile de picurare. Merge la orice tip de amenajare, pentru că el este independent de ploaie sau de alte condiții. Se poate acoperi orice formă de clădire sau de fațadă”, a explicat Cosmin Sicora.

Pe lângă grădinile verticale, parcul zoo ce include deja căprioare, porci mistreți și fazani a fost îmbogățit cu doi pui de cerb lopătar și două lebede. În plus, cel mai mare sector acvaristic din Transilvania va avea un acvariu ce va face deliciul celor mici, mai exact cu pești sanitari în care vizitatorii interesați vor putea proba, pe propriile degete, modul în care se hrănesc peștii sanitari.

„Noi tot timpul încercăm să avem ceva nou și interesant să atragem publicul să vină cât mai des, mai mult decât odată pe an. Deja arată foarte spectaculos rozariul, colecția de trandafiri. La sectorul acvaristică avem pești cosmetici. Acvariul este pregătit și în câteva zile va fi populat. Copiiilor mai ales le va plăcea ideea de a-și pune mâna în acvariu pentru a vedea cum vin peștii, te ciugulesc și îți curăță pielea moartă. După aceaa, în sectorul zoo avem cerb lopătar și lebede — noutăți pe care publicul le poate vedea la Grădina Botanică”, a conchis Cosmin Sicora.

Grădina Botanică Jibou se întinde pe 30 de hectare și include un sector ornamental, grădina romană, rozarium, grădina japoneză, sector dendrologic, un complex de sere de 4.000 de metri pătrați, acvarii cu peste 40 de specii și varietăți de pești, galerie amazoniană cu cascade artificiale, plante tropicale și specii de papagali, precum și un parc zoologic cu cerbi, căprioare, porci mistreți și voliere cu păsări. 

În curtea grădinii se află Castelul Wesselenyi, cea mai mare construcție în stil baroc din țară. 

Pentru a fi în permanență la curent cu ultimele noutăți și informații din orașul tău, urmărește-ne pe Facebook.