Robot cu raze ultraviolete pentru dezinfecţia spitalului în care sunt trataţi pacienţii cu COVID-19

Social

Spaţiile secţiei de boli infecţioase a Spitalului Judeţean de Urgenţă Zalău în care sunt trataţi bolnavii cu COVID-19 sunt dezinfectate cu o soluţie de ultimă generaţie, respectiv un dispozitiv – robot ce utilizează lămpi ce emit radiaţii ultraviolete care distrug viruşii în circa 15 minute.

Potrivit datelor postate pe site-ul Consiliului Judeţean (CJ) Sălaj, dispozitivul a fost achiziţionat cu peste 235.000 lei, finanţarea fiind asigurată de la bugetul judeţului.

“Începând de vineri, 24 aprilie, secţia de boli infecţioase a Spitalului Judeţean de Urgenţă Zalău se bucură de disponibilitatea unei soluţii de ultimă generaţie destinată spitalelor şi utilizată în dezinfectarea spaţiilor şi suprafeţelor. Este vorba despre dotarea secţiei amintite a unităţii spitaliceşti cu un dispozitiv – robot ce utilizează lămpi ce emit radiaţii ultraviolete, prin acţiunea cărora microorganismele patogene sunt distruse, având un efect de inactivare şi asupra tipurilor de coronavirusuri cunoscute, într-un interval de maxim 15 minute, acesta fiind şi unul dintre principalele argumente în achiziţionarea acestuia de către CJ Sălaj în actualul context sanitar traversat şi pus, astfel, la dispoziţia personalului medical şi pacienţilor pentru un mediu de lucru şi tratament cât mai sigur cu putinţă”, se arată pe site-ul CJ Sălaj.

Potrivit sursei citate, dispozitivul – robot poate dezinfecta toate suprafeţele critice întâlnite în mediul spitalicesc, de la marginile paturilor, panourile paturilor la nivelul secţiunii capului şi a picioarelor, la monitoarele de funcţii vitale, ventilatoarele mecanice, injectomatele, infuzomatele şi suporturile pentru perfuzii, întrerupătoarele electrice, prizele, mânerele de la uşi, geamuri etc. precum şi orice altă suprafaţă a oricărui obiect care intră în contact cu pacienţii.

Cu o înălţime de 195 cm, care permite expunerea la radiaţia ultravioletă a tuturor dispozitivelor prezente în spaţiile medicale, dispozitivul-robot protejează utilizatorii prin intermediul senzorilor de prezenţă umană şi a senzorilor de acceleraţie gravitaţională, lămpile având un timp de viaţă estimat de de 12.000 de ore (aproximativ patru ani de utilizare continuă, 8 ore pe zi). AGERPRES

Pentru a fi în permanență la curent cu ultimele noutăți și informații din orașul tău, urmărește-ne pe Facebook.