‘Feţele pandemiei’ – expoziţie foto-documentară în aer liber

Social

Prima expoziţiei foto-documentară având ca subiect viaţa trăită în pandemia provocată de COVID-19 a fost vernisată de Muzeul Judeţean de Istorie şi Artă Zalău, joi, în aer liber, pe platoul din centrul Zalăului.

„‘Feţele pandemiei’ este, de fapt, o expoziţie care îşi propune să surprindă istoria care se scrie sub privirea noastră, în ideea în care muzeele sunt aproape obligate să facă documentare în timp real ale socialului, ale evenimentelor pe care le trăim, nu doar să aibă o orientare exclusiv paseistă, spre trecut, să reflecte numai aspectele legate de viaţa din trecut”, a declarat joi, pentru AGERPRES, managerul Muzeului Judeţean Zalău, Corina Bejinariu.

Potrivit acesteia, ideea unei asemenea expoziţii porneşte de la un proiect al lui Ionuţ Teoderaşcu, care studiază fotografia la Londra şi care, izolat fiind în Iaşi, a realizat o serie de fotografii ce surprindeau viaţa zilnică pe un şantier.

Corina Bejinariu a precizat că ideea lui Ionuţ Teodoraşcu a fost dezvoltată, fiind contactaţi alţi trei fotografi, Vlad Petri, Eli Driu şi Nicu Cherciu, pentru a surprinde mai multe „feţe” ale vieţii în pandemie.

„Expoziţia e complexă. Surprinde mai multe aspecte şi în rural şi în urban şi pe şantier şi viaţa copiilor, de pildă, din comunităţile vulnerabile şi oraşele altădată extrem de aglomerate şi în pandemie absolut goale. De aceea i-am şi spus de altfel ‘Feţele pandemiei’, tocmai pentru că expoziţia reuşeşte să surprindă mai multe aspecte ale acestei perioade. Pentru noi e important pentru că este prima expoziţie care ilustrează viaţa în pandemie şi va rămâne peste timp o expoziţie care va putea ilustra ulterior, pentru generaţiile care vin, ce a însemnat toată această perioadă dificilă şi cum am reuşit să o gestionăm şi să trecem prin ea”, a conchis directorul muzeului din Zalău.

Expoziţia va putea fi văzută de joi până duminică pe Platoul Central din faţa Clădirii Prefecturii Sălaj, iar de pe 4 august ea se va muta la Galeria de Artă „Ioan Sima”, unde va putea fi vizitată până la sfârşitul lunii august. AGERPRES

Pentru a fi în permanență la curent cu ultimele noutăți și informații din orașul tău, urmărește-ne pe Facebook.