Conferință de presă cu privire la începerea noului an școlar

Social

Primarul municipiului Zalău, Ionel Ciunt, a susținut joi, 10 septembrie, o conferință de presă în cadrul căreia a prezentat demersurile făcute de administrația locală pentru începerea anului școlar în condiții de siguranță. La conferință au participat viceprimarul Teodor Bălăjel și administratorul public Călin Cristian Forț.

  1. Sume alocate în anul 2020 pentru unitățile de învățământ din municipiu

În anul 2020, suma alocată pentru unitățile de învățământ din municipiu este de 250.826 mii lei. Această sumă a fost alocată pentru lucrări de investiții (inclusiv contribuția administrației locale în cadrul proiectelor aflate în derulare pe fonduri europene), reparații capitale, burse, premii, stimulente financiare și gratuitate la transport în comun pentru elevi. Cu alte cuvinte, această sumă reprezintă pregătirea infrastructurii școlare pentru ca anul școlar să înceapă în condiții corespunzătoare și premierea performanței în educație.

Proiectele de infrastructură școlară finanțate din fonduri europene au valoarea de 44,1 milioane lei (10 milioane euro), iar contribuția administrației locale este de 16,6 milioane lei.

Acestea sunt sume importante de care, la acest nivel, nu au mai beneficiat niciodată unitățile de învățământ din municipiu. Aceste sume nu arată cât de performant este sistemul de învățământ din municipiu, dar, totuși, arată grija și preocuparea administrației locale față de educație și de învățământ”, a transmis Ionel Ciunt.

  1. 1.472,4 mii lei pentru achiziția de materiale de protecție

Din bugetul local a fost alocată suma de 1.472,4 mii lei pentru achiziția de materiale de protecție pentru toate unitățile de învățământ din municipiu. Suma a fost repartizată fiecărei unități, astfel încât, odată cu începerea școlii, toți elevii și profesorii să primească măști de protecție și toate unitățile de învățământ să beneficieze de dezinfectanți și covorașe îmbibate în soluții dezinfectante.

  1. Dezinfecție în toate unitățile de învățământ

Începând din data de 9 septembrie, în unitățile de învățământ s-a efectuat dezinfecția în sălile de clasă, holuri, grupuri sanitare, săli profesorale și spații comune.

  1. Ahiziție de unități școlare (module)

Pentru a asigura distanțarea socială, la Școala Simion Bărnuțiu și Grădinița nr. 5 vor fi achiziționate două unități școlare (module).

  1. Tablete, echipamente de protecție medicală și containere sanitare mobile

În baza Ordonanței 144/2020, din fonduri europene se pot achiziționa tablete în valoare de 200 euro/tabletă, inclusiv abonament pe 24 de luni, echipamente de protecție medicală (măști, dezinfectanți, mănuși, combinezoane, covorașe cu soluție dezinfectantă) și containere sanitare mobile (unitățile de învățământ din municipiu nu se încadrează pentru această achiziție deoarece sunt racordate la rețeua de apă și canalizare).

În vederea atragerii de fonduri europene, se lucrează la caietul de sarcini în pentru achiziția de tablete și au fost alocați bani din bugetul local unităților de învățământ pentru achiziția de materiale de protecție, iar “până în ianuarie 2021, apreciem că vom recupera o parte din această sumă din fonduri europene”, a transmis Ionel Ciunt.

Pentru a fi în permanență la curent cu ultimele noutăți și informații din orașul tău, urmărește-ne pe Facebook.