Făuritori de amintiri, sunteți gata? No haidaț!

Divertisment

În 29 februarie, pornim în prima excursie din anul 2020, din Țara Silvaniei! Pentru excursia de iarnă propunem o aventură spre vestul județului Sălaj, cu plecare din Zalău, către Bădăcin – Ip – Marca, și întoarcere în Zalău, un traseu cu durata de aproximativ 5 ore.

La Bădăcin, vom face prima oprire, unde vom vizita Casa Memorială „Iuliu Maniu”. Casa „Sfinxului de la Bădăcin”, una dintre moștenirile lăsate de acesta românilor are, acum, o altă înfățișare. Campania de reabilitare și-a atins scopul. Acest lucru face ca atât noi, cât și viitoarele generații, să avem un loc în care să ne aducem aminte de Iuliu Maniu, omul care ne învață adevărate lecții de patriotism, demnitate și curaj.

În comuna Ip, prima oprire o vom face în satul Zăuan, la conacul Viski. Conacul a aparținut unui celebru violonist și compozitor al secolului XX,  János Viski. În anul 2010, întregul conac care aparține acum primăriei comunei Ip a fost supus unui amplu proces de reabilitare, astfel încât conacul să poată să fie vizitat de către turiști.

 Ne vom îndrepta spre centrul comunei, în localitatea cu cel mai scurt nume din România, Ip și vom vizita Monumentul Eroilor Martiri, un monument care ne aduce aminte de istoria zbuciumată a locurilor.

Tot aici vom trece să o cunoaștem pe Anuța Jurcuț, o foarte bună povestitoare a vieții de demult, o adevărată comoară a comunității locale. Bunicuța, la venerabila vârstă de 79 de ani, țese cu măiestrie și meticulozitate la război, diferite modele de șterguri.

La schitul „Nașterea Maicii Domnului” din Marca vom face ultimul popas. Maica Minodora ne așteaptă, cu brațele deschise, să trecem pragul schitului construit la inițiativa fostului preot paroh Ioan Marian, sub formă de cetate în stil brâncovenesc.

Așadar, cu mare drag, vă așteptăm să mai adăugăm în tolba noastră cu amintiri și aceste locuri de poveste, din frumosul nostru județ.

Această acțiune este organizată de Centrul Național de Informare și Promovare Turistică Zalău și este parte a proiectului ,,Circuitul Anotimpurilor”, prin care ne propunem promovarea Municipiului Zalău ca punct de plecare pe diferite trasee turistice din județ. Acest circuit îl organizăm pentru anotimpul iarna, urmând ca, în anotimpurile următoare, să mergem în zone care sunt cele mai frumoase în acea perioadă.

Costurile, care vor fi suportate individual de către fiecare turist, sunt cele de transport, în valoare de 19 lei. Excursia va fi organizată pentru un grup de 32 de persoane. Vă așteptăm să vă înscrieți la Centrul Național de Informare și Promovare Turistică Zalău, situat în Clădirea Transilvania, Piața Iuliu Maniu nr. 4 – 6, zilnic, între orele 9 – 17, până în 20 februarie.

Program:

ora 09:45 – Punct de întâlnire: Centrul Național de Informare și Promovare Turistică Zalău

ora 10:00 – Plecare din Zalău

ora 10:35 – Casa Memorială „Iuliu Maniu”, din Bădăcin, comuna Pericei

ora 12:40 – Conacul Viski, din Zăuan, comuna Ip

ora 13:10 – Vizită Monumentul Eroilor Martiri și meșterul tradițional, Anuța Jurcuț, din Ip

ora 15:25 – Schitul „Nașterea Maicii Domnului”, din Marca

ora 16:30 – Întoarcere în Zalău.

Pentru a fi în permanență la curent cu ultimele noutăți și informații din orașul tău, urmărește-ne pe Facebook.