Pălinca de Sălaj – un brand cu ‘tărie’

Divertisment

Pălinca de Sălaj este, cu siguranță, un brand al județului, ‘miraculoasa băutură aurie’ fiind cunoscută și apreciată în toate colțurile țării.

Atestată documentar încă din secolul XVI, pălinca produsă tradițional în gospodăriile țăranilor din Sălaj nu s-a putut vinde legal în ultima perioadă, ca urmare a lipsei unui antrepozit fiscal, cerut de legislația în domeniul băuturilor alcoolice.

”Dacă suntem în Sălaj, e clar că din nicio casă nu lipsește pălinca, dar și asta cu specificități locale. Țăranul român, în Sălaj, clar face pălincă de prune, dar sunt sate în care se face pălincă de mere excepțională, pălincă de pere — culese și alese pe soiuri. În satele în care sunt familii mai multe de maghiari se face pălincă de gutui. În satele mai ‘necăjite’, din zona pădurilor, se face din coarne. Unii țărani fac din pere pădurețe, care iar e o pălincă extraordinar de aromată și cu un parfum deosebit. În foarte puține cazuri am întâlnit pălinca de dude. În satele slovace se face în special pălincă de cireșe amare sălbatice. Sunt ani cu producție mai mare sau mai mică, în funcție de climă, și de asta e o pălincă foarte scumpă, dar după mine e cea mai bună pălincă pe care am băut-o pe teritoriul României. Tot ei fac secărica, ce are un procedeu simplu de fabricație, dar totuși cu mici secrete. Secara se opărește, se pune în casă, sub pat, la dospit, la fermentat. Apoi se face distilare în cazane, cu grijă să nu se prindă, să nu se afume. De la sat la sat rețeta de pălincă diferă în funcție de priceperea brenerilor, de apa folosită la ‘tomnitul’ pălincii, la prepararea finală, de calitatea cuprului din cazane”, afirmă Mircea Groza, un renumit bucătar și colecționar de rețete din județ.

Deși în județ există o Asociație Patronală a Producătorilor de Pălincă Naturală, ce reunește principalii producători de pălincă tradițională, până în prezent nu s-a reușit punerea la punct a unui antrepozit fiscal, ajungându-se la situația ciudată în care o băutură ce este un brand al județului, apreciată și cerută în întreaga țară, să nu poate fi comercializată legal.

Cel care ”a luat taurul de coarne” este Vasile Aciu din Zalău, și el membru al Asociației. Văzând că producătorii de pălincă nu se pot înțelege privind constituirea în comun a antrepozitului fiscal, acesta a făcut propriile demersuri și, după aproape doi ani de eforturi și o sumă importantă de bani pusă la bătaie, este astăzi foarte aproape de a-și vedea visul îndeplinit.

”Am început totul în urmă cu aproape doi ani. Am luat-o de la zero cu constituirea antrepozitului fiscal. Am investit până acum aproape două miliarde de lei vechi. Am construit locația unde se realizează pălinca, am obținut toate autorizațiile și acum mai aștept acordul celor de la Vamă și de la Finanțe pentru a putea comercializa în mod legal pălinca. Voi vinde Pălincă de Zalău, produsă în pălincia pe care o am la Bocșița. Chiar dacă locația este una modernă, procedeul de fabricație rămâne cel tradițional, cu recipiente de cupru”, afirmă Vasile Aciu.

Prețul de vânzare a băuturii ”Aciu-Pălincă de Zalău” va fi de aproximativ 100 de lei, potrivit întreprinzătorului din Zalău.

”Calitatea pălincii este una deosebită. Așa cum spune și eticheta, pălinca este din prune alese, învechită în butoaie din lemn de stejar, de unde provine aroma ei și culoarea aurie. Este o băutură pe care o producem cu o tărie de 50 de grade, pentru a se putea bea. Pălinca va avea un preț de comercializare de circa 100 de lei și va fi ambalată într-o sticlă deosebită, importată din Italia, pusă la rândul ei într-un ambalaj de carton”, precizează Vasile Aciu.

Distileria acestuia este una de capacitate mică — maxim 2.000 de litru anual, suficientă însă pentru ambițiile actuale ale întreprinzătorului. Pentru viitor Vasile Aciu se gândește la diversificarea gamei, cu pălincă realizată și din alte fructe, precum gutuile sau perele.

De asemenea, el va face demersuri pentru atestarea pălincii ca produs tradițional în țară și ca produs de origine controlată la nivel european. ”Toate însă la timpul lor”, conchide sursa citată.

Pentru a fi în permanență la curent cu ultimele noutăți și informații din orașul tău, urmărește-ne pe Facebook.