Aparatură medicală pentru tratarea prematurilor, donată Spitalului de Urgenţă Zalău

Social

O masă de reanimare, în valoare de 17.300 de euro, care să îi ajute pe medici în salvarea vieţilor copiilor născuţi prematur a fost donată Secţiei de neonatologie a Spitalului Judeţean de Urgenţă Zalău de către Organizaţia Salvaţi Copiii România.

Potrivit precizărilor făcute de către preşedinta Salvaţi Copiii, Gabriela Alexandrescu, donaţia vine în contextul în care rata mortalităţii infantile era în Sălaj în anul 2018 printre cele mai mari din ţară, de 11 la mie, comparativ cu 6 la mie media naţională.

Masa pentru neonatologie a fost achiziţionată din donaţiile făcute de către clienţii librăriei online Libris.ro. “România are cea mai mare rată a mortalităţii la nou-născuţi din Uniunea Europeană, motiv pentru care anul acesta ne dorim să accelerăm programele de dotare cu aparatură a unor maternităţi, în parteneriat cu şefii de secţie de la neonatologie sau cu alţi manageri de instituţii. Acum am venit la Zalău cu o masă de resuscitare pentru cei mai mici copilaşi, în valoare de 17.300 de euro. (…) Aici este un spital mare. Sunt aproape 1.800 de naşteri anual, aproape 9% dintre acestea fiind naşteri premature. Aproape 150 de copii pe an se nasc înainte de termen”, a declarat Gabriela Alexandrescu.

Potrivit preşedintei Salvaţi Copiii, aceasta este cea de-a treia dotare pe care organizaţia o face spitalului din Zalău, anterior fiind donate aparate medicale în valoare de 17.349 de euro.  Prezentă la conferinţa de presă, şefa Secţiei de neonatologie din cadrul Spitalului Judeţean Zalău, Melinda Baizat, a precizat că noua dotare, pe care spitalul o foloseşte de câteva luni, este o adevărată “bijuterie”, ajutând la eradicarea în totalitate a mortalităţii infantile în cadrul acestei unităţi spitaliceşti.  “Pentru mine din momentul în care am primit acest echipament a fost o bijuterie. În neonatologie avem minutul de aur şi ora de aur pe care mă bucur să le pot acorda nou-născuţilor aşa cum trebuie. De când am primit această masă, nu am mai avut niciun deces, toţi nou-născuţii prematur reanimaţi au supravieţuit. Pentru noi este de un foarte mare ajutor acest echipament”, a subliniat Melinda Baizat. AGERPRES

Pentru a fi în permanență la curent cu ultimele noutăți și informații din orașul tău, urmărește-ne pe Facebook.