Conferință de presă – Raportul primarului municipiului Zalău la 4 ani de mandat

Social

Ionel Ciunt, primarul municipiului Zalău, a susținut vineri, 7 august, o conferință de presă în cadrul căreia a prezentat o sinteză a raportul de activitate la patru ani de mandat.

1.   Bugetul Municipiului Zalău, dublat

        “Principala sursă de finanțare a proiectelor de dezvoltare a orașului sunt fondurile europene. Dacă până în anul 2016, Primăria Municipiului Zalău s-a clasat pe ultimul loc în regiunea Nord-Vest la absorbția fondurilor europene, azi, dacă s-ar face un clasament, suntem fără îndoială pe locul I, raportat la numărul de locuitori din municipiu”, a transmis Ionel Ciunt.

Din punct de vedere al resursei financiare, în anul 2016, bugetul Municipiului Zalău a fost de 116 milioane lei – 27,7 milioane euro, iar acum, în anul 2020, bugetul Municipiului este de 248 milioane lei – 51,3 milioane euro. În ceea ce privește bugetul de dezvoltare, acesta este de patru ori mai care comparativ cu anul 2016. Astfel, în anul 2016 a fost de 6,1 milioane euro, iar în anul 2020 este de 27,2 milioane euro.

        2016 – buget de dezvoltare 22%, buget de funcționare 78%;

2020 – buget de dezvoltare 53%, buget de funcționare 47%.

2.   Sănătate, educație și cultură – domenii de care depinde viitorul unei comunități

De sănătate, educație și cultură depinde în mare parte viitorul unei comuntăți. Am socotit întotdeauna că banii alocați pentru educație nu sunt bani pierduți, ba dimpotrivă sunt investiții care aduc cea mai bună dobândă”, a transmis Ionel Ciunt.

În domeniul educației și al culturii, în acești patru ani, preocuparea administrației locale a constat în modernizarea și dotarea unităților de învățământ – grădinițe, școli și licee. De asemenea, Primăria Municipiului Zalău a finanțat Centrul Județean de Excelență și s-a implicat activ în dezvoltarea învățământului dual.

Pentru elevi, administrația locală a acordat burse școlare, stimulente financiare la începutul anului școlar și a premiat de fiecare dată preformanța – elevii olimpici care au câștigat concursuri școlare, interjudețene, naționale sau internaționale, iar începând cu anul școlar 2018-2019 elevii beneficiază de gratuitate la transportul public în comun.

Preocuparea administrației locale pentru susținerea culturii constă în proiectele derulate în vederea refacerii monumentelor istorice și a clădirilor de patrimoniu. De asemenea, în fiecare an au fost alocate sume din bugetul local pentru susținerea proiectelor culturale.

În ceea ce privește domeniul sănătății, au fost alocate sume pentru dotarea cabinetelor școlare și înființarea de noi cabinete, iar începând de anul trecut au fost finanțate radiografii dentare pentru toți elevii care au nevoie de acest tip de examen medical.

3.   Zalău, oraș atractiv pentru mediul de afaceri

“Mediul de afaceri a găsit deschidere totală la administrația locală și ori de câte ori a fost nevoie, ne-am așezat la masă și am găsit soluții la problemele pe care le-au avut. Opțiunea companiilor Michelin și Tenaris de a-și crește capacitatea de producție a fost legată de preocuparea noastră de a rezolva problema cu Varianta de ocolire a municipiului Zalău. Demersurile pe care le-am făcut în acest sens, începând din anul 2016, le-au dat curaj că în final acest proiect se va  realiza și, așa cum știți, a fost semnat de curând contractul de proiectare și execuție a acestui important obiectiv de investiții. Fără îndoială, vom continua demersurile și preocupările de a sprijini mediul de afaceri, pentru că, în opinia noastră, orice loc de muncă înseamnă bunăstare pentru comunitate”, a transmis Ionel Ciunt.

Primăria Municipiului Zalău a acordat anual facilități fiscale în vederea scăderii cotei de impozitare pentru clădirile nerezidențiale aflate în proprietatea persoanelor juridice (proiect întreprins și pentru persoane fizice). Scăderea anuală, începând cu 2016, a cotei de impozitare pentru persoane juridice cu 0,1% înseamnă  aproximativ 1 milion lei.

4.   Urbanism, artere rutiere reabilitate și transport public modern

În acest domeniu, în ultimii patru ani au fost reabilitate arterele principale, rutiere și pietonale din municipiu, iar în momentul de față se lucrează pentru montarea cablurilor aeriene în rețele subterane.  

Principalele proiecte realizate în ultimii patru ani cuprind reamenajarea și extinderea parcărilor, crearea de noi locuri de parcare, implementarea sistemului de plată a parcării prin SMS, montarea de platforme subterane pentru colectarea deșeurilor, modernizarea Pieței Astralis, amenajarea parcării din zona Halei Agroalimentare, achiziția de autobuze și microbuze noi, amenajarea de noi locuri de joacă pentru copii, amenajarea de spații verzi pe imobile abandonate sau degradate, creșterea eficienței energetice a blocurilor de locuințe și transformarea blocului de locuințe Astralis în bloc de locuințe sociale.

5.   Proiecte pentru tineri și familii tinere

În ultimii patru ani au fost dezvoltate și implementate proiecte pentru tineri și familii tinere, precum: reabilitarea și dotarea unităților de învățământ, construirea unei creșe în cartier Meseș, amenajarea unui Centru de zi pentru copii, construirea a două blocuri ANL, modernizarea Sălii Sporturilor “Gheorghe Tadici”, modernizarea, dezvoltarea și echiparea Stadionului Municipal, construirea unui Bazin didactic de înot, amenajarea unei baze sportive tip 1, amenajarea zonei de picnic în Poienile Aghireș, amenajarea de piste de biciclete și facilități privind finanțarea serviciilor pentru bone.

6.   Social – sprijin pentru vârstnici și categorii vulnerabile

Printre principalele proiecte realizate în acest domeniu se regăsesc: acordarea de gratuitate la transportul în comun pentru pensionari, finanțarea Centrului de zi “Tinerețe fără bătrânețe”, înființarea Centrului pentru victimele violenței domestice, integrarea grupurilor vulnerabile pe piața muncii, construirea un Centru de Zi pentru Integrarea Persoanelor fără Adăpost, finanțarea de servicii sociale și sprijinirea Centrului NORO, a Asociației Prader Willi și a Centrului de zi “Fluturii Albi”.

Pentru a fi în permanență la curent cu ultimele noutăți și informații din orașul tău, urmărește-ne pe Facebook.