Comunicat de presa

Social

În urma ordinului emis de către Virgil Turcaș, prefectul judetului Sălaj, a avut loc ședința Grupului de lucru pentru implementarea Programului Operațional Ajutorarea Persoanelor Defavorizate – POAD 2020-2021, care s-a desfasurat astăzi, 15.06.2020, ora 11:00, sub coordonarea domnului subprefect, Romeo Sârca (cu respectarea normelor de prevenție, precum și distanțare fizică).

În cadrul ședinței, au fost discutate aspecte tehnice și organizatorice, privind recepția și distribuția pachetelor de igienă și alimentare.

Potrivit unui comunicat de presă al Ministerului Fondurilor Europene:
 „În contextul în care izolarea din mediile rurale și economia greu încercată
afectează în primul rând persoanele aflate deja în risc de sărăcie și excluziune socială, aceste 1.188.852 de pachete de igienă în valoare de 141,2 milioane de lei, urmate din 22 iunie de pachetele cu hrană, reprezintă un sprijin important pentru cei mai puțin fericiți dintre noi.
Rapiditatea cu care echipa Ministerului Fondurilor Europene a contractat aceste pachete și a construit mecanismele legale de distribuție este o nouă reușită demnă de remarcat, cu atât mai mult cu cât avem în vedere contextul de risc în care funcționăm”, a explicat ministrul Fondurilor Europene, Marcel Boloș.

La nivelul județului Salaj, vor fi distribuite 16.716 de astfel de pachete, care vor ajunge în cursul acestei saptamani (joi si vineri).

Info background
Fiecare pachet distribuit cu sprijinul Ministerului Afacerilor Interne și al
Instituțiilor Prefectului conține 5 periuțe de dinți ambalate individual, 4 tuburi de pastă de dinți de 75 ml, 1 tub de săpun lichid de 500 ml, 1 tub de șampon pentru copii de 800 ml, 1 tub de șampon pentru adulți de 500 ml, detergent granule pentru rufe colorate – 900 g, detergent
granule pentru rufe albe – 1800 g.

Categoriile de persoane care vor beneficia de asistență materială de bază acordate în cadrul proiectului finanțat din POAD sunt:

– persoanele cărora le este stabilit, prin dispoziție scrisă a primarului, dreptul la un venit minim garantat acordat în baza Legii nr. 416/2001 privind venitul minim garantat, cu modificările şi completările ulterioare;
– familiile beneficiare de alocație pentru susținerea familiei acordată în baza Legii nr. 277/2010 privind alocația pentru susținerea familiei, republicată, cu modificările şi completările ulterioare;

– persoane aflate temporar în situații critice de viață, respectiv victime ale
calamităților, persoane dependente și în alte situații asemănătoare stabilite prin anchetele sociale şi care se află în situații deosebite de vulnerabilitate, în anumite condiții.

La sfârșitul acestei luni, MFE va începe prima tranșă de distribuire a pachetelor cu alimente. Contractul, finanțat tot din POAD, a fost semnat de ministrul Fondurilor Europene, Marcel Boloș, în aprilie 2020 și are o valoare de 1 miliard lei.

POAD are o alocare de 441 milioane euro și este finanțat din Fondul de ajutor european destinat celor mai defavorizate persoane.

Pentru a fi în permanență la curent cu ultimele noutăți și informații din orașul tău, urmărește-ne pe Facebook.