Grădina Zmeilor

Divertisment

Grădina Zmeilor, aflată în apropierea localității Gâlgău Almașului, din județul Sălaj, găzduiește stânci sculptate de fenomenele naturale, devenite personaje fantastice în legendele locurilor. Datorită formelor ieșite din comun ce creează un peisaj de basm și a dimensiunii mitice imprimate în memoria localnicilor, Grădina Zmeilor este considerată una din cele mai captivante rezervații naturale din Transilvania.

Încadrată în categoria a III-a IUCN, cea a monumentelor naturii, Grădina Zmeilor are statut de arie protejată de interes național, din anul 2000, fiind o rezervație naturală de tip geologic și peisagistic.

Situată pe teritoriul administrativ al comunei Bălan, la aproximativ 10 kilometri de orașul Jibou, în bazinul Almașului, rezervația aparține ariei Muntelui Meseș, masiv ce face parte din lanțul Carpaților Occidentali. Monumentul natural este reprezentat de gresii desprinse din dealul Închieturi (cu altitudinea maximă de 376 de metri). Suprafața zonei este de aproximativ trei hectare.

Rezervația constituie un amplu fenomen de prăbușire și erodare distructivă, dezvoltat în așa-numita gresie de Sânmihaiu, relativ slab cimentată, având intercalații de pietrișuri și conglomerate. Formațiunile holocene de aici au luat naștere prin desprinderea unor blocuri sau compartimente de gresii și alunecarea lor pe argilele vineții de la bază. Apa a avut un rol semnificativ la modelarea acestor roci. 

În ansamblu, formațiunile pietroase, în culori și forme diferite (blocuri, turnuri, coloane, poduri, ciuperci, animale sau personaje de basm), cu înălțimi de 10-12 metri, alcătuiesc o aglomerare haotică ieșită din comun. Zona a fost numită în trecut ”Cheturi”, probabil o referire la dealul din care s-au desprins stâncile. Datorită alunecărilor de teren, aceste elemente naturale pot lua noi forme la an la an. Cele mai impresionante par a fi două stânci în formă de prismă, numite sugestiv „Zmeul” și „Zmeoaica”. Altele au fost botezate „Moșu'”, „Eva”, ”Dorobanțul”, ”Sfinxul”, ”Călugărul”, ”Căpitanul”, ”Soldații”. 

Una dintre legendele Grădinii Zmeilor, ”Legenda fetei Cătănii”, spune povestea unei fete îndrăgostite de un soldat. Cum mama vitregă a fetei nu a acceptat dragostea lor, a blestemat-o pe fată, transformând-o într-o stană de piatră. Bătrânii satului povestesc că până la alunecările de teren din 1971 se putea vedea stânca care a creat legenda: ”avea forma unei fete cu părul lung, cu ulcior în mână și cu o doniță în spate”. Legat de această poveste s-au scris câteva versuri populare:

”Fată, fată, fata mea 
Cându-i trece Dumbrava, 
Să fii fată blestemată 
Să te faci stană de piatră! 
Ploaia, vântul să te bată! 
Soarele încet să te ardă!

Vai Cătană, vai Cătană! 
N-ai avut suflet de mamă, 
Rău fata ți-ai blestemat, 
Și ți-o fost mare păcat!”

Într-o poiană din apropierea Grădinii Zmeilor, se desfășoară periodic manifestări culturale, cum este Festivalul ”Fata Cătanii”, organizat în jurul datei de 20 iulie, la sărbătoarea Sfântului Ilie.

Pentru a fi în permanență la curent cu ultimele noutăți și informații din orașul tău, urmărește-ne pe Facebook.