Un număr de 192 de persoane candidează pentru cele 61 de funcţii de primar în oraşele şi comunele din Sălaj, unde sunt aşteptaţi la urne, duminică, 9 iunie, aproximativ 192.000 de cetăţeni cu drept de vot, la alegerile locale şi europarlamentare

Politic

Potrivit datelor făcute publice de Instituţia Prefectului Sălaj, numărul total de persoane cu drept de vot cu domiciliul în Sălaj este de circa 192.000, iar număr total al secţiilor de votare organizate în judeţ este de 312.

Pentru alegerile pentru membrii din România în Parlamentul European au fost tipărire 211.388 de buletine de vot, iar pentru alegerile pentru autorităţile administraţiei publice locale, acelaşi număr de buletine (211.388), pentru fiecare tip de alegeri (consilieri locali, primar, consilieri judeţeni şi preşedinte Consiliu Judeţean). De asemenea, au fost confecţionate 201.060 de timbre autocolante şi 1.560 de ştampile cu inscripţia „Votat”.

Conform datelor publicate pe site-ul Autorităţii Electorale Permanente, pentru funcţiile de consilieri locali din cele patru oraşe şi 57 de comune din Sălaj candidează 3.094 de persoane, dintre care 12 candidaţi independenţi. Pentru funcţiile de consilieri judeţeni s-au înscris în competiţia electorală 245 de persoane.

Un total de 192 de candidaţi, dintre care şapte independenţi, candidează pentru funcţiile de primar, iar pentru cea de preşedinte al Consiliului Judeţean, şase candidaţi: Dinu Iancu-Sălăjanu, preşedinte în funcţie (PNL), Florin Florian (PSD), Szilagyi Robert-Istvan (UDMR), Ambroziu Felician Perneş (AUR), Pusok Ferenk (SOO România), Cosmin Vasile Ardelean (Alianţa Dreapta Unită).

Pentru funcţia de primar la Zalău sunt în competiţie şase candidaţi: Ciunt Ionel, primarul în funcţie (PSD), Claudiu Bârsan (PNL), Alin Prunean (REPER), Gabriela Olar (Alianţa Dreapta Unită), Ioan Taloş (AUR) şi Fazakas Nicolae (UDMR).

Alte două comune au câte şase candidaţi pentru funcţia de primar – Ip şi Măerişte, în vreme ce pentru funcţia de primar al comunei Camăr există un singur candidat, din partea UDMR.

Dintre cei 192 de candidaţi pentru funcţia de primar, 14 sunt femei, reprezentând un procent de 7%. Cele mai multe femei candidat pentru funcţia de primar sunt din partea PSD (şase), urmate de USR (patru), PNL (două) şi câte una din partea AUR şi PNCR.

La alegerile locale din 27 septembrie 2020, în judeţul Sălaj prezenţa la urne a fost de 52,67%, iar la alegerile europarlamentare din 26 mai 2019, prezenţa la vot a fost de 52,17%.

Pentru a fi în permanență la curent cu ultimele noutăți și informații din orașul tău, urmărește-ne pe Facebook  ,  Instagram , YouTube , TikTok , Twitter .