‘Mama’ – schiţă cu portretul unei femei, atribuită după şase decenii pictorului Ioan Sima

Social

Un desen în creion cu portretul unei femei, ce figura în colecţia Muzeului Judeţean de Istorie şi Artă Zalău cu autor necunoscut, a fost atribuită, la 61 de ani de la realizarea ei, pictorului Ioan Sima, un înscris de pe spatele ei arătând că e vorba chiar de mama artistului, schiţa fiind realizată când acesta avea doar 12 ani.

„În cadrul procesului de verificare a inventarului colecţiei de artă, colegii noştri muzeografi care se ocupă de această colecţie au ‘descoperit’ o lucrare inedită a pictorului Ioan Sima. Este vorba de un desen în creion făcut de acesta la vârsta de 12 ani, care o reprezintă pe mama sa, Reghina. Lucrarea figura în evidenţa muzeului cu autor necunoscut”, se precizează într-o postare pe pagina de Facebook a Muzeului Judeţean Zalău.

Potrivit reprezentanţilor muzeului, verificarea stării de conservare a lucrării a determinat îndepărtarea întăriturii din spatele hârtiei de desen, descoperindu-se astfel înscrisul „Mama. Desen făcut de mine la vârsta de 12 ani. Cluj la 12 IV 1959. I Sima”.

„Lucrarea ne arată talentul înnăscut al maestrului Ioan Sima cunoscut şi recunoscut ca un remarcabil portretist. De altfel, portretul a reprezentat tema favorită a acestuia, după cum a declarat, în multe ocazii, pictorul. În curând, după procesul necesar de restaurare, lucrarea va fi expusă şi va putea fi admirată în Galeria de Artă a Muzeului Judeţean de Istorie şi Artă Zalău, ce-i poartă numele”, se mai arată în postarea menţionată.

Născut în 1989, la Pericei, Ioan Sima a urmat, iniţial, o carieră în domeniul dreptului, profesând pentru o perioadă la Primăria Cluj Napoca. După cel de-al Doilea Război Mondial, artistul s-a pensionat şi s-a orientat către pictură. Deşi nu a avut studii aprofundate în domeniul artelor plastice, fiind un autodidact, Ioan Sima a studiat pictura la Viena, la şcoala profesorului Frohlich. Pictorul a încetat din viaţă în 1985, fiind înmormântat la Pericei.

Majoritatea lucrărilor sale au fost donate de pictor şi de rudele acestuia Muzeului Judeţean de Istorie şi Artă Zalău, parte din ele fiind expusă la Galeriile de Artă „Ioan Sima” din Zalău. AGERPRES

Pentru a fi în permanență la curent cu ultimele noutăți și informații din orașul tău, urmărește-ne pe Facebook.