Producător agricol din Sălaj: Distribuţia de legume la domiciliu va fi în viitor înfloritoare

Social

Restricţiile impuse de pandemia de coronavirus ar putea duce, în viitor, la dezvoltarea serviciilor de distribuţie a legumelor la domiciliu, însă guvernanţii ar trebui să găsească soluţii pentru o diferenţiere clară între producători şi comercianţi, să investească în educaţia consumatorilor şi să susţină producţia locală pentru a putea concura cu cea din import, susţine un producător agricol din Sălaj care cultivă o gamă largă de legume, într-o mică afacere de familie.

Deşi în prezent este student, Andrei Vintilă îşi ajută în continuare tatăl, inginerului horticultor Florin Vintilă, la fel cum o face de la din copilărie, în mica afacere de familie pusă pe picioare încă din 1998. Părinţii lui cultivă o gamă variată de legume şi fructe pe circa 6.000 de metri pătraţi în 24 de solarii, în fermele de la Zimbor şi Aghireş.

În perioada de izolare dictată de pandemia de coronavirus, Andrei vede şi oportunităţi, dar şi multe provocări în ceea ce priveşte viitorul micilor producători agricoli, mai ales prin vânzările on-line şi livrările la domiciliu.

„La noi abia încep să crească plantele. Doar peste două-trei luni vom avea legume. Principala producţie pe care o avem este de tomate, aproape jumătate din suprafaţă fiind ocupată cu aceasta. Avem şi ardei, vinete, castraveţi, kapia, gogoşari, pepeni, căpşuni. Aproape de toate. Primim multe mesaje, deci cred că va fi interes. Însă întrebarea este: va alege lumea să cumpere local, chiar cu distribuţie la domiciliu, sau vor continua să se aprovizioneze din supermarketuri, unde au tot ce îşi doresc? Deşi cred că din cauza sau datorită – nu ştiu dacă e de bine sau de rău – pandemiei vom evolua în toate sectoarele, iar distribuţia la domiciliu, nu doar de legume, va fi în viitor înfloritoare. Acum, mai ales ca şi eu sunt într-o vacanţă relativ forţată, voi încerca să gândesc ideea unui coş de produse care să poată fi comandat pentru livrare la domiciliu. Un anumit coş cu legume şi fructe, care să cuprindă cam ceea ce are nevoie o familie de trei-patru persoane”, a precizat tânărul pentru AGERPRES.

Familia de agricultori a lansat de altfel, pe pagina de Facebook unde îşi promovează produsele, un îndemn pentru consumul local.

„Trecem cu toţii printr-o perioadă dificilă în care vieţile noastre sunt afectate în mod direct. Distanţarea sociala, blocarea unor anumite sectoare economice şi măsurile pe care trebuie să le luăm pentru a ne proteja atât pe noi, cât şi pe cei dragi, ne schimba cu siguranţă modul de viaţă. Producătorii agricoli fac parte din categoria oamenilor cei mai afectaţi! (…) Dragi sălăjeni, clujeni şi români din toată ţara care aţi cumpărat legume de la noi în fiecare an, începând cu 1998, sprijiniţi producătorii locali. Nu lăsaţi pieţele închise. Cumpăraţi de la producători de acasă. Faceţi un efort de câţiva bănuţi în plus şi susţineţi ceea ce producem aici”, se arată în mesaj.

Lăsând la o parte pandemia, Andrei Vintilă consideră că o mare problemă pe care o au agricultorii români de ani de zile este cea a comercianţilor, a falşilor producători agricoli sau, altfel spus, a intermediarilor care apar între ei şi consumatori.

„Din experienţa mea şi din ceea ce văd vară de vară, producătorii români sunt cei mai dezavantajaţi. Deseori, cei care câştigă cel mai bine sunt comercianţii, cei care vând şi cumpără. Este destul de trist ca după ce munceşti un an întreg să primeşti un preţ de nimic, fiindcă nu eşti în contact direct cu ultimii din acest lanţ – consumatorii. Guvernanţii ar trebui să găsească soluţii prin care să facă o diferenţiere clară între producători şi comercianţi. Probabil în Romania nici nu există acest termen de comerciant în sectorul legumelor, fiindcă majoritatea oamenilor au certificate de producător obţinute cu ajutorul unor ferme fantomă. Ce înseamnă asta? Au unul-două solarii sau o grădină mică, primesc certificat de producător unde sunt trecute câteva cantităţi estimative de producţie, dar ei vând de zeci de ori mai multe legume şi fructe, fiindcă le cumpără şi le vând mai departe sub protecţia acelui certificat”, susţine Andrei Vintilă.

În acest context, el crede că probabil cea mai bună investiţie a guvernanţilor ar fi în educaţia consumatorului, astfel încât acesta să fie mult mai atent la ce consumă, de unde consumă şi cum consumă.

În opinia lui Andrei, statul român ar trebui să sprijine agricultura românească, astfel încât aceasta să fie competitivă cu cea din celelalte ţări ale Uniunii Europene, pentru că în caz contrar mici fermieri români riscă să dispară.

„Europa ne ajută cu fonduri, ne oferă o piaţă liberă şi încearcă să sprijine, într-o anumită măsura, agricultura românească. Problema e că, spre deosebire de alte ţări europene, România nu a oferit suficientă atenţie acestui sector, pentru a deveni cu adevărat competitiv cu pieţele de dincolo. Legumele care se aduc de dincolo şi sunt comercializate aici la preţuri la care noi nu ne-am scoate investiţia vor îngropa încet agricultura românească, cea a micilor fermieri. În alte ţări sunt măsuri prin care costurile de producţie sunt asigurate aproape 100% prin subvenţii, în timp ce la noi preţul de producţie creşte anual, un gram de seminţe e mai scump decât un gram de aur, iar cei responsabili rămân indiferenţi”, conchide tânărul agricultor. AGERPRES

Pentru a fi în permanență la curent cu ultimele noutăți și informații din orașul tău, urmărește-ne pe Facebook.