„Roata vieții”, pictura dintr-o biserică de lemn ce a impresionat un papă

Divertisment

„Roata vieții”, o pictură unicat realizată în urmă cu aproape două secole în biserica monument istoric din Răstoci, a fost remarcată de Papa Ioan Paul al II-lea, care a ținut pe biroul său o fotografie a operei de artă și chiar și-a exprimat intenția de a vizita lăcașul de cult, cu prilejul prezenței sale în România, potrivit preotului Valentin Danci, ce a slujit mai bine de patru decenii în mica localitate din Sălaj.

Răstoci este o mică localitate din comuna Ileanda, situată pe malul râului Someș și atestată documentar din 1530. Numele satului provine din limba slavă, „rostoka” semnificând brațul unui râu desprins pentru a înconjura o insuliță. Astăzi această insulă ce s-a format probabil pe râul Someș nu mai există, dar numele localității s-a păstrat. Sătenii au trecut pe rând, de la ritul greco-catolic la cel ortodox și înapoi, ultima schimbare de acest gen consemnându-se în 1948, când printr-un decret al regimului comunist, după 250 de ani de greco-catolicism, au fost trecuți forțat la ortodoxie. Pământul bisericii a fost luat de statul comunist și împărțit sătenilor în 1953.

Biserica monument istoric din Răstoci datează de la începutul secolului XIX, edificarea ei realizându-se în doar un an, așa cum arată și pisania din partea interioară a fruntariului altarului de deasupra ușilor împărătești, inscripție ce menționează și perioada când s-a realizat pictura: „Această sfântă bisiarică, cu mila și cu ajutoriul pria înălțatului, și atotputiarnicului milostivului Dumnezău sau zidit, și cu tot lucrul ce era de lipsă sau gătit de la începutul lui maiu, al anului 1827, până la sfârșitul lunii iarăș a lui maiu al anului următoriu 1828, supt pre lăudata și putiarnica biruință a pria înălțatului întîia Francisc împăratul Austriei. (…) Iară cu zugrăvitura și cu podoaba ce să viade peste tot dinlăuntru, afară de douo cinstite icoane ce sunt în oltariu pe pristol și cealaltă pe fruntariul oltariului dinainte s-au gătit în anii domnului 1832 și 1833 cu strădania, cu lucrul și ajutorilui chieltuialelor tuturor sătianilor fiește căruia după buna îndurare, voința inimii și puterii sale, fără de nicio sâlnică aruncare”. 

Meșterul ce a realizat pictura este menționat pe peretele ce desparte pronaosul de naos: „Toată podoaba și zugrăvitura acestei sfinte Bisearici din lăuntru ce se vede și se arată, fără două icoane ce sunt pusă în fruntea Altariului și cealaltă din lăuntru pe Preastol s-au gătit prin mine umilitul robul lui Dumnezeu Lazăr Toacaci zugravul din Piroșa născut, în anii domnului 1832 și 1833”.

Interiorul micuței biserici de lemn din Răstoci impresionează prin „dantelăria” lucrăturii în lemn dintre naos și pronaos, realizate exclusiv manual, cu dalta și toporul, în urmă cu mai bine de 150 de ani, dar și prin picturile de pe pereți, bine conservate, majoritatea încadrate într-o ramă, asemeni unor tablouri.

Oarecum ascunsă de privirile neavizaților, pe peretele din dreapta intrării, într-o zonă umbrită oarecum de un ochi de fereastră, stă „Nestatornica roată a vieții și primejdioasele ei valuri”, o ilustrare simbolică a existenței omului, într-o realizare artistică simplă, dar extrem de sugestivă, ce a impresionat chiar și un înalt pontif.

„‘Roata vieții’ arată omul care vine la marea vieții. Jos, în partea stângă, e marea vieții, pe care omul vine în bărcuța lui, cu vâsla lui. E foarte semnificativ. Apoi începe și învârte la roata vieții. În clipa în care învârte zice ‘vreau să moștenesc’. Ajunge în culmea puterii — și e și reprezentat atât de frumos, ca un soldat semeț, parcă e o linie dreaptă — când zice ‘moștenesc’. Câte puțin, câte puțin roata se învârte și ajunge până acolo încât arată mormântul pe care scrie ‘din pământ ești și în pământ te vei întoarce’. Și atunci zice: ‘am moștenit’. Ce am moștenit? Pământ ești și în pământ vei merge”, descrie pictura preotul Valentin Danci, ce a slujit la Răstoci din 1968 până în 2009.

Potrivit acestuia, pictura a fost remarcată mai întâi, în 1998, de Cuviosul Irineu, actualmente preot greco-catolic la la Mănăstirea Prislop din Maramureș, ce era la vremea respectivă delegat al Sfântului Părinte Papa Ioan Paul al II-lea. Reprezentantul Vaticanului a fotografiat pictura, ce a ajuns în cele din urmă pe biroul Papei, impresionat se pare de reprezentarea grafică a ciclului vieții, realizată în mica biserică de lemn din Sălaj. 

„Papa a fost foarte impresionat și vă spun, el m-a ajutat de am răzbit”, afirmă Valentin Danci, subliniind că a primit inclusiv sprijin financiar din partea Vaticanului pentru unele lucrări de întreținere a lăcașului de cult ortodox. Mai mult, fostul preot din Răstoci spune că Papa Ioan Paul al II-lea a intenționat să ajungă la biserică în timpul vizitei pe care a făcut-o în România, în 1999, însă acest lucru nu s-a mai întâmplat.

Părintele Irineu consideră că importanța picturii nu e dată de faptul că a fost remarcată de un papă, ci că ea este o valoare în sine.

„Nu cred că e nevoie să scoatem în evidență o valoare neapărat prin alte valori ale umanității. Este o valoare în sine, care cred că vorbește în mod foarte elocvent oricărei persoane care reușește să o vadă, chiar dacă e pusă într-un loc destul de ‘umbros’ și aproape nesemnificativ, în partea dreaptă cum se intră în biserică, exact cum noi punem adevărurile vieții. Tot timpul le punem în locurile în care trebuie să le cauți ca să le găsești. În schimb multe lucruri care sunt nesemnificative încercăm să ni le punem în centrul vieții noastre”, afirmă preotul de la mănăstirea Prislop. 

Preotul greco-catolic subliniază la rândul lui unicitatea și frumusețea acestei opere de artă, dată în primul rând de simplitatea mesajului transmis privitorilor.

„Partea simbolică a acestei picturi apare în foarte puține biserici aici, la noi, în România, pentru că este teologia populară a vieții. De fapt, este teologia evanghelică, transpusă într-un limbaj popular, al omului simplu, care spune atât celui care este învățat, atât celui care este sărac, cât celui care este bogat, celui care nu poate să priceapă mult, dar prin acea imagine simplă și atât de frumoasă și de elocventă îi arată că în viață totul este ciclic: începem, venim în lumea asta fără să știm de unde, pe o barcă, ajungem și urcăm încercând să stăpânim ‘Roata vieții’, dar nimeni până acum nu a reușit. Toți, când au ajuns în vârf, după o perioadă mai scurtă sau mai lungă de timp s-au declinat și au ajuns tot în același loc. Mie mi-a plăcut foarte mult acest limbaj simplu, dar foarte direct, foarte clar, foarte limpede și foarte realist, care spune un adevăr al vieții pe care noi îl ștergem, îl mutăm, spunem că nu e pentru noi, că e pentru altul, dar în care suntem oricum implicați fiecare dintre noi și nu avem cale de ieșire. Eu am mai găsit ‘Roata vieții’ în Tibet, în Nepal și în Bhutan. La intrarea în templele de tradiție tibetană există, e mult mai elaborată, dar în forma ei de aici, de la Răstoci, e o esență a vieții”, afirmă părintele Irineu. 

Nu doar pictura ce a ajuns pe biroul unui papă, ci întreaga biserică respiră o frumusețe remarcată de toți cei ce ajung să o viziteze. La exterior iese în evidență turnul-clopotniță zvelt, înalt de circa 30 de metri. Pentru a evita deteriorarea turnului, preotul Valentin Danci a înregistrat o casetă cu sunetul clopotelor pentru diversele momente când este necesară tragerea lor, clopotele adevărate fiind utilizate doar la Sărbătorilor Pascale. Printre cei ce au remarcat frumusețea lăcașului de cult s-a numărat și o comunitate catolică din Franța, ce a făcut o propunere concret de cumpărare a bisericii, oferind, la schimb, o biserică nouă, la cheie. Preotul a refuzat categoric oferta, precizând că biserica poate fi dusă din sat doar peste cadavrul său. Prin grija sa, biserica și pictura ei deosebită pot fi admirate și astăzi, în mica localitate de pe malul Someșului.

Pentru toți cei care au fost, vor veni sau poate nu vor trece niciodată pragul bisericii de lemn din Răstoci, roata vieții se va învârti în continuare, implacabil, fiecăruia dintre noi fiindu-ne sortite înălțarea, afirmarea și căderea spre moarte, într-un ciclu nesfârșit al renașterilor succesive.

Pentru a fi în permanență la curent cu ultimele noutăți și informații din orașul tău, urmărește-ne pe Facebook.